Projektový den Vánoční zvyky a tradice

Vánoční zvyky a tradice

Vánoce byly v minulosti úzce spjaty s řadou tradic a zvyků, které měly lidem kouzelným způsobem ukázat, co je v příštím roce čeká. Proto jsme si na závěr posledního vánočního týdne připravili pro všechny žáky  školy projektový den s názvem Vánoční zvyky a tradice.

Některé zvyky a tradice se zachovaly dodnes: v mnohých rodinách krájejí jablko s nadějí, že v něm najdou hvězdičku, jinde dokonce na Štědrý den drží půst a děti se těší, že uvidí zlaté prasátko. Další rozšířenou tradicí je vkládání šupiny z kapra pod talíře se štědrovečerní večeří,  které mají přinést po celý další rok dostatek peněz a hojnosti.

My jsme si zkusili vyrobit lodičky ze skořápek. Vysvětlili jsme si tuto tradici  – Do lavoru s vodou se dají rozpůlené skořápky vlašských ořechů s malými zapálenými svíčkami. Ořechové lodičky se nechají plout po vodě. Ten, jehož lodička vydrží nejdéle svítit a nepotopí se, má před sebou dlouhý a šťastný život.Když se lodička vydá doprostřed nádoby, vypraví se její výrobce do světa. Pokud se skořápka drží u kraje nádoby, bude se naopak celý rok držet doma.

Příjemné dopoledne plné vánočního tvoření jsme zakončili zpěvem koled.

Děti si tak domů odnesly nejen krásné lodičky z ořechů, svícen z pomeranče, nové zážitky, poznatky a zkušenosti, ale i vánoční atmosféru.

A Ježíšek už konečně může přijít….