ÚDiF Kouzelná fyzika

Kouzelná fyzika

Den dětí jsme  zpříjemnili  žákům představením science show s názvem Hluboko pod nulou z produkce ÚdiF (Úžasné divadlo fyziky). Měli jsme možnost vidět množství fyzikálních pokusů. Ačkoliv některé z nich mohou vypadat jako kouzla, jejich podstata je jednoduchá a snadno pochopitelná i pro ty nejmenší.

Ve vystoupení pro žáky, kteří se ještě s fyzikou nesetkali, šlo především o názornost a pochopení základních přírodních principů. Aniž by žáci znali fyzikální pojmy a termíny, zvládli díky pozorování pokusů vysvětlit celou řadu jevů. Zajímavé pokusy je bavily a motivovaly k dalšímu zájmu o fyziku jako takovou.

Mráz prý kopřivu nespálí. Ale kapalný dusík je tak studený, že se v něm květina rozpadne na střepy. Takový mráz z přírody neznáme, věci se v něm chovají opravdu zvláštně. Když ale víte jak na to, můžete si do dusíku, který má skoro -200°C, i sáhnout.

Při vystoupení zaměřeném na kapalný dusík zkušené lektorky zmrazily leccos. Zjistili jsme, proč na Měsíci nejsou cyklostezky, viděli jsme, jak v okamžiku nakrájet svazek petrželky a slyšeli, proč není dobrý nápad dusík zavřít do uzavřené nádoby. Vystoupení bylo oceněno bouřlivým potleskem dětí.

Pondělní den jsme si opravdu užili.